* Asla öldürmeyeceksin, (Tevrat göç 20)
 
Bugün ve geçmişte birçok insan katline vesile olan millete gelen birçok peygamber ve uyarıcıların özü olan Tevrat’ın en önemli emirlerinden biri, öldürmeyeceksin… Öldürmüyor aslında onlar vesile oluyorlar. Cumartesi balık tutma yasağı vardı ya Yahudilere, Cumartesi ağları atıp Pazar toplarlardı diye geçer bir ayette. Kurnazlıkları ile Allah’ı kandırdıklarını sanarlardı, şu andaki gibi.
 
*  Bir cana kıymaya veya yeryüzünde fesat çıkarmaya karşılık olmaksızın kim bir kimseyi öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kimde bir canı kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur.” (Maide Suresi ayet: 32)
 
* Kılıç çekti kötüler, yaylarını gerdi. Mazlumu, yoksulu, yıkmak, doğru yolda olanları öldürmek için. Ama kılıçları kendi yüreklerine saplanacak, yayları kırılacak… Gözlerim düşmanlarımın bozgununu gördü. Kulaklarım bana saldıran kötülerin sonunu duydu.” (34/14, 92/11) (Zebur)
 
*  Onun buyruklarını biliyorsun: ‘Adam öldürmeyeceksin, zina etmeyeceksin, çalmayacaksın, yalan yere tanıklık etmeyeceksin, kimsenin hakkını yemeyeceksin, annene babana saygı göstereceksin.’ (Markos 10/19)
 
İnsan var olduğu ilk günlerden bu yana tüm uyarılara rağmen öldürmüştür, fesat ve kıyımı aksatmaksızın sürdürmüştür. Her bir ölüm yeni ölümler doğurmuş ve ölen yakınlarını da eksilterek göçmüştür bu dünyadan.
 
Doğal bir ölüm açıklanabilir bir ölümdür. Ancak ölüm mutasyona uğramış insanların elleri ile gerçekleşirse acıtır birilerini.…Âdem’den bu yana bütün dinler, hukuk ve ahlâk sistemleri, haksız yere insan öldürmenin büyük bir suç olduğunda birleşmişlerdir. Kişinin dini, dili, ırkı ne olursa olsun haksız yere öldürülen mazlum, öldürende zalimdir!
 
18 yaşında genç bir kız aracılığı ile yapıldığı belirlenen saldırıda bu genç kıza bu eylemi yaptıran psikolojiyi sorgulamak gerek. Muhtemelen bu dünyadaki bağlarından özenle koparılmış ve öte dünyada onu karşılayacak o mükemmel cennet hayali ile benliği kişiliği çalınmış bir garip. Üzücü, insanlar nede az aklediyorlar. Şimdi bu anlamda çevremizdeki insanlara akletmenin önemine daha fazla etkinleştirmemiz gerekmez mi?
 
"Yeryüzünde dolaşmıyorlar mı ki olanları akledecek kalbleri, işitecek kulakları olsun. Gerçek şudur ki, gözler kör olmaz, fakat asıl göğüslerin içindeki kalpler kör olur." (Hac / 46)
 
Öldürme fiili savunma dışında çoğu zaman aklın başta olmadığı zamanı kollar. Çünkü öldürenler çoğu zaman başkası adına öldürür. Dünkü olay da savunmadan çok, bir kasıt ve projenin sonucu idi. Farklılıkları ve görüşleri ne olursa olsun tüm yaşamlar kutsaldır ve kalp kırmak dahi bir hesabı gerektirir. Bu bilinç küçük yaşlardan itibaren insanlarımıza iyice işlenmelidir ki büyüdüklerinde onun bunun elinde kendilerini kurban edip herhangi bir cana kast edemesinler.
 
Farklıya tahammül zarar anlamına gelmez. Bütün, farklı parçalardan oluşmuyorsa bütün olamaz.
 
Saygılarımla……
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49